Jaago käsitöötalu veebikool: puidust tähed ja sõnumid


Just selle jotiga postituse algul algab Jaago talu blogis uus ajajärk. Kui seni oli veebipäevik pea ainuliselt selle teenistuses, et info meil toimuvate õpikate, laagrite ja muude käsitöise loomuga ettevõtmiste kohta lihtsasti leitav oleks, siis alates tänasest ja juba mainitud j-tähest saab lehelt näpuga järge ajades õpituba ootamata kohe ise käed külge panna. Võtan pildil paistva juppideks lahti ja seletan algusest saadik ära. Et õpetused ja juhised muu blogiminevikuga lootusetult puntrasse ei läheks, leiad need edaspidi lehe ülaservas nähtava pealkirja "Jaago talu veebikool" alt.
Avapaugu üle otsustamine võttis mul tegelikult omajagu aega. Mitte sellepärast, et mõtetest puudu oleks olnud, tegelikult lausa risti vastupidi. Sõltuvalt ilmast, meeleolust, planeetide seisust ja jumal teab millest veel tundus pähe karanud mõte järjepanu geniaalne, igav, enneolematu, äraleierdatud, täiesti tehtav ja võimatult keeruline ning seda kõike vaid loetud tundide jooksul. Proovi siis otsustada! Lõpuks lähenesin asjale teaduslikult :), nagu Johan ja Jaagup tavaliselt: kivi-paber-käärid meetodi abil.


Tähed, tüpograafia, kaunilt kujundatud tekstid ja plakatid on mind alati võlunud. Ehk on see seotud kirjasõna austamisega üldisemalt. Pealegi, on ju ilus mõelda, et kui inspireeriv lause on iga päev silma ees, siis nii lähebki. Mida usud, seda saad, eks! Interjööritrende vaadates paistab, et mõttekaaslasi on mul palju. Küllap oled Sinagi sisustusajakirjades märganud seintel ilutsevaid tekste või üksikuid tähti ja Eestiski on mitmeid ettevõtteid, kes Sulle soovikohaseid eestikeelseid ilukirju seinale prindivad või puidust tähti välja saevad. Siiski pole neid üleliia palju ja ausalt öeldes on pikema romaani üles riputamine omajagu kulukas lõbu ka.

Väikese hubase teksti seinale seadmine (ning selle järele elamine :)) on seevastu jõukohane igaühele, kel majapidamises mõni puidust klots ja leht kartongi leidub. Et mina pean lugu romantiliselt lohaka loomuga shabby chic-stiilist, vanutasin oma põhjamaiselt puiduvalge sõnumi servadest eakaks. Samahästi võid aga teksti teha hoopis lastetoameelselt värvilise, ehk jälle katta mõne efektvärvi- näiteks hõbe- või vasekarva säraga. Klotsid, muide, võib saagida laua- või prussijupist ja ülalnimetatud romantilise lohakuse puhul pole vähimatki tähtsust, kui sirgelt täpselt Sul lõige õnnestub teostada. Oluline on vaid see, et klots vähemalt ühel serval püsti püsiks. Kui omas kodus puitu netu, inspekteeri mõne puukütteelamisega sõbra halukasti- ehk leidub seal midagi sobivat.





Sul läheb tarvis:
Puidust klotse 
Kartongi (vähemalt 1,5 mm) tähtedeks
Valget värvi klotsi toonimiseks
Mööblivaha (saab ka ilma)
Tumedat värvi või vaha servade vanutamiseks
Švammitükikest
Pintslit
Kääre või käsitöönuga
Liimi



Esteks mõtle välja sõnum või sõna ning vormista sae abil oma küttematerjal niimitmeks klotsiks, kui on selles tähti.  Nagu juuresoleval pildil näha, ei pea klotsid üldse ühesuurused olema, tegelikult   pingutasin isegi päris tõsiselt, et need tuleks võimalikult erinevad.
Teiseks lahjenda valge värv veega, umbes pooleks. Mina kasutasin akrüülvärvi, mis kuivab kiirelt, ei lõhna ning ei vaja ettevalmistust, aga sobib ka veepõhine mööbli- või muu ehitusvärv. Kata klotsid pintsli abil lahjendatud värviga (tõmba piki puidusüüd) ja jäta kuivama.



Kolmandaks kata värvitud pind švammi abil mööblivahaga. Nii jääb pind käe all mõnus ega määrdu nii kergesti. Töötle švammi ja tumeda vaha või värvi abil servad: tõmba värvise švammiga diagonaalis üle serva. Nii saad serval tumeda ja kaugemal õrnalt hajuva varjutuse ning tekib mulje, et klots on väärikalt vananenud (kuigi selle käigus omajagu klohmida saanud). Lase kuivada.

Neljandaks reasta klotsid niisugusesse ritta, nagu soovid neid sõnas näha. Joonista papile kõigepealt klotside piirjooned, siis sinna sisse tähed, klotsi servadest näiteks sentimeetri või poole jagu väiksemad. Kui soovid, võid meelepärase fondi leida arvutist ning ülisuurelt välja printida. Pean siiski ütlema, et sel moel tähega klotsile pihta saada on pikema sõnumi ja hulga erinevate klotside korral üsna tüsilik. Igaüks on ju eri suuruses!


Viiendaks lõika tähed kääride või käsitöönoa abil välja.






Kuuendaks vanuta ka tähtede servad. Soovi korral võid tähed üleni värvida- punaseks, siniseks, roheliseks, täpuliseks, ...  vajadusel mitu korda kattes. Lase kuivada






Seitsmendaks kinnita tähed klotsidele. Mina kasutasin kuuma liimi, aga sobib mistahes muu liim,
mis paberit ja puitu liimib. Lase kuivada.






Ongi valmis! Sea sõnum paika ja kõik nii hakkabki olema ;)!


Kommentaarid