Saviõdagud 11. oktoobril: riivitud keraamika



Praegu aknast välja vaadates tundub mõte tuppajäämisest ning kuuma tee seltsis millegi hea ja toreda tegemisest ülimõnus. Ausalt, Noa lastiks juba laeva, sest uputus paistab olevat lähiaja küsimus. Niisiis on täiesti paslik kaardid avada ja teid selle aasta plaanidega kurssi viia. Saviõdagud algavad ja ootame kõiki keraamikahuvilisi osalema!


Hooaja avapauguks saab teema, mida olen tegelikult haudunud juba eelmisest, kui mitte üle-eelmisest hooajast saadik. Võtame ette RIIVITUD KERAAMIKA (palun mitte segamini ajada riivatuga!)- toreda siiruviirulise savikunsti, mille dekoor moodustub silmuse abil savist eemaldatud juttide, triipude ja träpsude abiga. Et iseloom- olgu siis riivitud või riivatu :)- ikka ilusti välja paistaks, kasutame tumedapoolset savi, mille omakorda katame heleda glasuuriga. Servadelt ja triipudelt põletuste käigus maha sulanud või lausa pühitud glasuur muudab kogu väljanägemise võluvalt rustikaalseks ja äraütlemata dekoratiivseks.


Tumeda savi ja heleda glasuuri paarisuhtesobivust näitab muide ka juuresolev pilt (küll uuristamata keraamikast). Täpselt samamoodi, nagu reljeefsetelt roosidelt ja taldrikuservalt, aimub valge glasuuri alt ka kogu savipinna sisse riivitud muu dekoor.


Märksõna carved pottery abil võib veebist ja Pinterestist inspiratsiooni leida kärutäite kaupa.
Imeilusat riivitud keraamikat teeb näiteks Mariana Reich, kelle Instagrami kontolt pärineb allolev näide. Triipude varieerimine toob kaasa omajagu erinevaid tulemusi, kas pole?

Teine tore näide on siin:
Allikas: https://i.pinimg.com/originals/2d/b9/df/2db9df213e2cd0902db90bcfac659a73.jpg

Nüüd peaks isu juba peal olema! Mis siis muud, kui käed külge!
Vormi osas ma suuri ettekirjutusi ei tee, oodatud oled mistahes ideega. Suuruse osas panen küll piirid ette, sest ühtlase seinapaksusega esemest on riivitud keraamika mõnevõrra hapram ega sobi seetõttu suurvormideks.
Nagu ikka, on oodatud kõik savihuvilised, tasemest sõltumata. "Uutele" olgu öeldud, et minu poolt pakutud teema pole kohustuslik, alati võib tulla ja välja elada hoopis oma isiklikke savifantaasiaid.
Pihta hakkame 11. oktoobril kell 18.00. Jaago käsitöötalus, nagu ikka. Edasi kohtume üle nädala, s.t iga teise nädala kolmapäevadel ja üks teema kestab neli kohtamiskorda. Osalustasu on teema peale 40 eurot, seega siis 10 eurot kord. See sisaldab savi ja glasuure, põletusi ja juhendamist. Taimetee ja hea selts on meil alati jumalamuidu ja kauba peale. Et teaksin kõike vajalikul määral varuda, helista või kirjuta, et oled tulija.
Peatse kirjutamise- joonistamiseni!



Ah jaa, veel ühe ääremärkuse korras tuleb mainida, et kogemata võib kirjeldatud korraldusse ajutise segaduse tuua meie peatselt saabuv tita, aga kuna seda planeerida pole niikuinii võimalik, siis tegeleme küsimusega jooksvalt.


Kommentaarid

  1. Tere

    Kuidas te savile siirdepildid panete? Märjale savile? Eelpõletatud savile? Või midgai kolmandat.

    Angela
    angelalyll@gmail.com (kahjuks enda meili ei saanud all millegi pärast siduda, et vastused sinna tuleksid. Seega ehk viitsite mulle kolm sõna kirjutada :) )

    VastaKustuta

Postita kommentaar