Jaago sõprade kohvik 18. oktoobril: mummumärsid ja täpikotid





Nüüd on vist tõesti nõnda, et selleaastane imeilus suvi on otsad kokku tõmmanud ja saab rahulikult uue aastaajaga pihta hakata. Mõnus! Minule meeldib sügis väga. Sellal on täiesti seaduslik tunda rõõmu vaiksematest ja rahulikumatest õhtutest, natukesest logelemisest, toidumõnudest, pliidikütmisest ja perega koosolemisest. Las need tööd jäävad pealegi sinnapaika, õhtu ju juba pime, küll jõuab homme. Või ülehomme. Või uuel suvel. Kahtlustan, et põhjamaalastena oleme siinkandis ikka karudega vähemalt kaugelt sugulased. Kui ka päris talveunne ei jää, siis energiasäästu ja varukogumisrežiimile küll. Ja nii peabki. Oled suvise tegusa aja järel igati ära teeninud võimaluse aeg maha võtta ning teha midagi toredat ja head enda jaoks.


Ülalöeldust tulenevalt on mul Sulle sügisene väljakutse! Selles mõttes, et kutsun sind kodust välja. Meile Jaagole. Arendustöö tulemusel ristasime siin omavahel nimelt õpitoa ja kohvikuelamuse ning saime tulemuseks
JAAGO SÕPRADE KOHVIKU. 


Jaago Sõprade Kohvik on sedasorti ettevõtmine, kus alati leidub sinu moodi mõtlejaid ja tegutsejaid, kus roosas tassis aurab piimavahuga kohv või tee ja käsitöö kõrvale käib kindlasti kook või tordilõik. Hubane õhtu, kuhu on mõnus tulla näiteks sõbrannaga või emaga või tütrega või... ja kohvetada (või teed juua) ja kooki süüa ja samal ajal oma kätega midagi luua.


Kohvik on avatud igal neljapäeval üle nädala, 18. oktoobrist alates. Üks teema võib kesta ühe või mitu korda ning muidugimõista ei peatu me enne, kui kõik on valmis ;)

Meie kõige esimese kohvikuõhturea teema on kaks ühes. Esteks korduvalt küsitud praktiline snipperkott- just täpselt paras, et võtmed-telefon-rahatask sisse visata ja pidevalt puusal hoida. Mõnus pikarihmaline sõber, pärisnahast detailide ja korraliku vaskneedilise viimistlusega. Et õlakott end aga üksikuna ei tunneks, saab ta seltsiliseks kopsakamat sorti mummumärsi, kuhu mahutad soovi korral poekraami, trenniriided või tite koos varujuppidega. Niisiis kokku kaks kotti.


Ühe korra oleme tarviliku nessessääri juba ette võtnud (loe soovi korral siit) ja ka äkknäkk on teemaks olnud (vaata siia), aga seekord teeme pauku uutmoodi. Õlakott tuleb tekstiilist, mitme praktilise sahtliga ja ise kujundatud kangaga. Sangad teeme pärisnahast ja lööme koti külge vasekarva kinnitusneetidega.




Mummumärss on aga hoopis isemoodi. Ümmarguse põhjaga, aga tänu isevärki nipile, mille puhta kogemata ja käes olnud taaskasutusmaterjali toel leiutasin, hoiab imehästi vormi, käies samas tühjana kergeks mõnusaks pannkoogiks kokku. Samuti pärisnahast sangadega, mis kindlaks kinnituseks needitud. Minu piltidel on kotid eri värvi, aga Sinu omad võivad muidugimõista värvi poolest sõbrad olla.


Et kõik oleks tõeliselt nõnda, nagu hing ihkab, siis alustame päris algusest. Mis ei tähenda seda, et lähme põldu kündma ja lina külvama, aga kanga trükime igatahes küll ise. Mummuliseks! Sest mummuline elu on mittemummulisest tunduvalt lõbusam ja mummude kõrval on keeruline kurb või vihane olla. Pealegi on mummud üks imeliselt paindlik kaunistusvõte, mis sobib täiendama nii minimalistlikku sirgjoonelist siluetti kui ka pitsivahust romantikat. No  olgu, kui sul ikka mummude peale allergia tuleb (lähed täpiliseks või midagi :)), siis võime muud ka trükkida, aga anna siis enne märku, arutame asja läbi.


Esimesel kohvikuõhtul (18. oktoobril) lõikame kotijupid välja ja teeme kanga täpiliseks. Teisel korral (1. novembril) paneme kokku ühe ja kolmandal (15. novembril) teisegi koti. Vajadusel teeme lisakohvikuõhtu ka- et ripakil töid ei jääks, neid on kohvikutagi küllalt :).


Teema eeldab, et õmblusmasin pole päris võõras ja enam-vähem sirge õmblus tuleb välja. Siis saad kindlasti hakkama. Neil, kel võimalik, palun teisel ja kolmandal trehvamisel õmblusmasin kaasa võtta. Meil küll mõned on, aga oma masinaga tulevad asjad alati paremini välja ja kõigile ei jagu hästi.
Materjali osas võid võtta oma või loota kohalikule. Kui ikka kindel koti nägu ja tegu silma ees, soovitan kanga ise osta, siis on kindel, et toon saab õige. Minu käest saab ka, aga siis on värvivalikud Sinu eest juba tehtud. Kangas ise olgu ühetooniline tugevam linane või puuvillane kangas, nõustan vajadusel meeleldi telefonitsi või kirja teel, mida täpselt kaasa võtta. Trükivärv on must, niisiis ei tasu valida üleliia tumedat tooni.


Kohviku osavõtutaks on 16 eurot/õhtu. Selle sisse mahuvad piimavahuga kohv ja tee, hõrgutav kook, materjalid, tööriistad ja õpetussõnad ning toasoe. Isuäratajaks ütlen, et 18. oktoobri koogimenüüs on Marjane Miisu- tiramisust inspireeritud purgitort- aga edaspidi saab mekkida ka näiteks maasika-basiilikutorti või sametist sidrunikooki.
Loodan, et nüüd on koogi- ja mummuisu põhjalikult peal ning kohtume peatselt. Registreeru ruttu, sest kohvikusse mahub vaid kaksteist külalist. Täiesti pragmaatilistel põhjustel muide- kaheteistkümneks lõigatud koogid maitsevad kõige paremini ;)
Näeme kohvikus!



Kommentaarid