Jaago moodi seelik suveks selga. Vol 1.

Selle postitusega kutsun Sind ühes minuga õmblusteekonnale, mis päädib ühe romantilise maapiiga-seelikuga- pigem maksi- kui minipikkuses, pigem küllusliku kui vaoshoitu, pigem romantilise kui asjaliku, pigem lohakaloomulise kui rangega- aga kes seda nüüd nii täpselt teab, kuhu rännak viib :).
Seelikujuhised on osa Jaago talu algatatud lustlikust käsitöövõistlusest "Suveks seelik Selga!", mille eesmärk on võidelda murelike mõtete ja koroonaärevuse vastu. Kutsume Sind üles õmblema, up- või redisainima, kuduma, heegeldama või mis tahes muus tehnikas seelikut valmistama- just sellist, nagu ise soovid! Oma imeline seelik pildista ja pane üles väljakutse Facebooki lehele, sest parimaid ootavad maruvahvad auhinnad Jaago käsitöötalult, ajakirjalt "Käsitöö" ja TUUBilt. Väljakutse kestab, kuni kestab Eestis eriolukord.
Ilmselgetel põhjustel mina ise Jaago talu perenaisena auhindadele ei kandideeri, aga võistlus sai sellegipoolest üles sätitud täiesti omakasupüüdlikelt asjaoludel- et tekiks põhjus üks ammu peas valmis mõeldud seelik ükskord ometi teoks teha. Ühtlasi lubasin seda teekonda huvilistega jagada ka. Niisiis täieneb see kirjatükk iga paari päeva takka uue annuse seelikuteoga sõnas ja pildis. Igal juhul on teekaaslased oodatud ning juhised püüan kirja panna nõnda, et paralleelselt oleks Sul võimalik soovi korral kaasa kulgeda.
Pean küll ausalt üles tunnistama, et oht seejuures ninali kukkuda täitsa olemas. Esiteks pole ma- nii omavahel öeldes- kunagi päriselt ja formaalselt õmblemist õppinud. Kujutan ette, et mitmeid võtteid, mida kasutan, kannatab pärisrätsepal hädapärast ainult sõrmede vahelt ja silmi pööritades vaadata. Teiseks riskifaktoriks on asjaolu, et asun küll teele, aga tont teab, kuhu jõuan. Ja kui selgub, et eelmisel päeval avaldatu tuleb kõik tagasi harutada, siis... khm...no ma ei tea, kui motiveeriv see "tehke nüüd minuga kaasa" siis on :). Et aga julge hundi rind on teadagi milline, siis...auuuu!

SEELIKU MATERJAL
Esimene käik on materjalivaru üle vaadata. Minu moodi seelikuks läheb vaja puuvillaseid ja linaseid kasutuseta jäänud rõivaid või kangajuppe. Mul on imetoredaid ja hulganisti! Eriti mõnusad on õhukesed puuvillased hästi langevad batisti moodi kangad. Hästi sobivad ka meeste triiksärgid. Mu lemmik selles seelikus on aga üks täislinane ülipehme lõheroosa jõehobutuunika (ausalt hiiiiiiiglasuur veidralõikeline telk!), mis sai juppeks lõigatud.
Materjal vali nõnda, et toonid omavahel sobiksid. Kindla peale minek on pastelsed toonid kombineerituna halli või kreemikaga, lisaks võid kasutada üht-kaht käredamat aktsentvärvi. Igal juhul vali nii, et endale meeldiks ja tekiks tore tervik.
Lisaks vajad keskmise jäikusega liimiriiet, nööpe, sobivas toonis niiti (neutraalvalge sobib pastelse seeliku puhul kõigega), voodrikangast (kerge puuvillane või viskoos), allserva pitsi ning aasanööre (mina lõikasin lihtsalt sellesama megasuuruses tuunika ja teiste rõivaste palistuse maha- ongi kangaspael olemas). Töövahenditest läheb vaja kääre, nööpnõelu, õmblusmasinat ja äärestusmasinat või siksakpistet.

LÕIGE
Lõike koha pealt niipalju, et seelik koosneb põhimõtteliselt passeosast ja selle külge kroogitud lapilisest ristkülikust. Ülevaatlik joonis näeb minu tõlgenduses välja nii:
Passe valmistamist selgitan mõnevõrra hiljem- see on see värvlijupp, mis tuleb õmmelda igaühe isiklike parameetrite järgi. Lapiristkülik käib aga alljärgnevalt.
Ristküliku kõrguse saad nii: mõtle välja, kui palju peab olema seeliku üldpikkus. Lahuta sealt passeosa (10-20 cm sõltuvalt sellest, kas soovid laiemat või kitsamat passet) ja seeliku äärepits (alusvooder, mis visuaalselt mõjub ikka seeliku üldpikkusena) paistab lapiseeliku serva alt välja just äärepitsi jagu).
Ristküliku laius sõltub sellest, kui rikkalikku seelikut soovid. Ettekujutuse sellest, kui külluslik on krooge (iga 1 ühiku kanga külge kroogitakse vastavalt 1,5, 2 või 3 korda pikem tükk), annab allolev pilt aadressilt https://mellysews.com/add-ruffle-garment/
Ruffle Gathering Ratios - How to Add a Ruffle to a Garment - DIY Sewing Tutorial by Melly Sews
Et tegu on hõlmikseelikuga, tuleb arvestada, et esiosas on hõlmad vaheliti ja üksteise peal, s.t näha jääb vaid ristküliku üks hõlm, teine on kaetud. Kroogetega peab vaheliti osas tagasihoidlikum ( 1,5 korda) olema, muidu on kõhu peal (kuhu ju tegelikult enamasti volüümi ei soovi) kahekordne krookekuhi.
Väga laias laastus jaotub Su seelik kolmekordse krooke puhul nii, nagu joonisel näha.
Kui soovid täpsemat arvutust, joonista passe ribana paberile laiali. Märgi peale oma ümbermõõt strateegilisel kohal (mul näiteks 90, millest 25 cm käib teise poole hõlmaga vaheliti) ja arvuta välja, palju kroogitud materjali igale lõigule kulub (vaheliti hõlma osas 1,5x rohkem, edasi 3 või 4 x rohkem jne). Kokku on näiteks minu seeliku ristküliku ülaserv seega 340 cm pikk.
ETTEVALMISTUS
Pese uued kangad läbi, taaskasutusmaterjalid triigi sirgeks. Lõika kogu kraam nelinurkseteks võimalikult suurteks juppideks. Nelinurk on vapsee lollikindel kujund- kui hakkad eri kangaste puhul sekeldama diagonaalsete ja muudsorti ilulõigetega, on pahandused kohe teguviisi sisse programmeeritud- kipub kiskuma, kottima ja kõiksugu muud jama korraldama. Kõigele lisaks ütleb vähemalt minu geomeetriline mõtlemine, et kui kõik detailid on nelinurgad, siis on neist ristkülikut oluliselt lihtsam kokku panna, kui näiteks, noh, viisnurkadest.
KOKKUPANEK
Kõige lihtsam on oma ristkülik kokku passitada põrandal. Olgem ausad, isegi pliiatsi moodi daamidel on 3xpuusaümbermõõt ikka paar meetrit. Mina tahtsin eriti rikkalikku undrukut ja seega pidin lappe paigutama veelgi suuremale pinnale. Säänest lauda pole just igas majapidamises.
Joonista põrandale oma seeliku piirjooned- no olgu, ära joonista, aga piira teibi, harjavarre või muu käepärase materjaliga- ja pane pusle kokku. Kombineeri eri mustreid ja kangaid nii, et tulemus jääks silmale ilus vaadata.
Juhinduda saad kindlalt seeliku tagakeskjoonest, sellest, mis on justkui Su pepupalgejoone pikendus. Sellest mõlemale poole jääb täpselt võrdselt kangast ja täpselt sümmeetrilised krooked. Mõttelised küljeõmblusekohad umbes neljandike peal pane ka paika. Sinna tulevad taskud, sest mis suveseelik see taskuteta on!
Mul isiklikult vedas notsumoodi- ühel kreemikasvalgel orgaanilisest ülimõnusast puuvillast rõivatükil, mille kohviplekkide tõttu juba ammu pensionile saatsin, olid taskud juba olemas. Strateegilistesse kohtadesse paika ja muutusidki seelikutaskuteks! Kui Sul nii hästi ei vea, siis otsi veebist juhiseid- üks võimalus on näiteks siin: https://www.mybluprint.com/article/add-pockets-dress.
LAPPIDE KOKKUÕMBLEMINE
No ja siis kõik jupid õmblusmasinal kokku! Õmblusi tee ükshaaval, et näeksid, kas kõik ikka klapib.
Iga õmblus triigi kõigepealt lahku, aga ääresta kindlasti kokku. Tundub küll jube tüütu, aga see pole lihtsalt norimise küsimus- nii saab seelik lihtsalt palju vastupidavam. Äärestamiseks kasuta overlokmasinat või siksakõmblust.
Trikiga küsimus: mis on see töövahend, mis eristab rätsepat soss-sepast? Parimatele hiljemalt 27.04. kommentaariumisse või FB ürituse lehele laekunud vastuste vahel läheb loosi pisike mõnus auhind ajakirjalt "Käsitöö"! 

Tänaseks cantus ex est, edasi vaatame, kuis too lapiline tükk endale voodri ja pitsid saab.


Kommentaarid

  1. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
  2. Üheksa korda mõõda, üks kord lõika - seega korralikud käärid ja mõõdulint.

    VastaKustuta

Postita kommentaar