Jaago moodi jõulukaart- seemnetasku


Jõuluootusaeg on käes! Ja see tähendab, et ühtlasi on käes piparkoogitegude aeg, kodu ehtimise aeg, rohkete küünalde ja tulukeste aeg, lauamängude aeg, villaste sokkide aeg ja mitmed muudki ajad. Muuhulgas kindlasti ka jõulukaardiaeg.
Mina sain jõulukaartide saatmise kombe päranduseks vanaemalt. Tema ikka Jaagolt saatis. Ja kuis ma siis selle pühadetöö tast ripakile oleks jätnud. Sel aastal on kaardisaatmine vaat et olulisemgi kui mõnel muul, sest päriselt näha ja kohtuda õnnestub ilmselt vähematega, kui tavaliselt aastal. 

Novott.

Et siis kaardid. 

Mulle meeldib ise teha. Sel aastal tuli mulle mõte, mis teeb jõulukaardist pisut enama kui lihtsalt sooja tervituse. Rohkem on tegu nagu kaardi-kingipaki-tulevikku-vaatava-üllatusega. 

Idee sündis mitmest asjaolust kokku. Esteks meeldib mulle väga mõte rohevahetusest ja oma aia rõõmude teistega jagamisest. Teiseks oli sel aastal mu aed iseäranis viljakas. Ja kolmandaks sattus Pinterestis ette kaart, kus pinnale lõigatud august piilus välja ilusamustriline aluspaber. Pumm! Otsustatud. Minu selle aasta kaardid saavad olema auklikud ja augus on oma aia "seemnetasku", mille sisu võib kaardist välja urgitseda ja kevadel oma aeda külvata. Ja no tegelikult on võimalik sinna aknaauku muidki asju mõelda- šokolaadi, marjanahka, muud pisikest ja lapikut kraami...

Mõeldud, tehtud! Kui soovid ka selle teekonnaga tutvuda, lase aga lahkelt lugemist edasi. Ja siis juba oma kaarte-seemnepakke vormistama ;)

Vaja läheb:

Kaardikartongi- kõige lihtsam, kui jääd standardmõõtude juurde. Mina näiteks lõikasin Räpina paberivabriku lihtsa pruuni A3 kartongi neljaks kaardiks. Küll aga nii, et kaart avaneb alt üles- tiba ikka põnevam! Võid kasutada ka valmis kaarditoorikuid, neid müüakse mitmetes mõõtudes.

Värvilist, valget vm põnevat kartongi, millesse lõigata "seemneaken".

Luuletust-tervitust- mina teen igal aastal ise, siis ei ole meie jõulusoovid kunagi igavalt samasugused.

Seemneid- oma aiast või poest. Mina saadan oma kaardiga punase ilumaltsa ehk vene spinati seemneid. See on tore dekoratiivne taim, mida on lihtne kasvatada ning mis kõlbab ka söögiks.

Seemnepaki infolehte- kujunda arvutis või kirjuta käsitsi. Mina tegin oma infolehe kujundusprogrammis Canva - seal on hunnikute viisi põhju, mille hulgast valida. Leidsin leidsin ka supertoreda vanaaegse Johann Wilhelm Weinmanni gravüüri leheküljelt https://scientificillustration.tumblr.com/, mis kujutab just mu ilumaltsa. 

Skalpelli või käsitöönuga "akna" lõikamiseks, lõikematti

Liimi, joonlauda, toidukilet, kääre, kirjutusvahendeid

Tee nii:

Lõika kaardikartongist sobivad kaardid või leia mõnusas mõõdus toorikud. Vali (värviline) kattekartong, millesse tuleb su "aken". Lõika kattekartong igast servast paari millimeetri jagu väiksemaks kui põhikaart ning ümarda soovi korral nurgad. 

Leia meelepärane "aknakujund" ja joonista kattekartongile. Toredad on tähekesed, südamed, kuused ja muud jõulused motiivid. "Aken" peaks olema piisavalt suur, et mahutada seemnetasku. Lõika "aken" skalpelli või käsitöönoaga lõikematti aluseks kasutades välja. Ära näppu lõika. Nojah. Pane plaaster peale ja jätka.

Vali või mõtle välja luuletus ning kirjuta kaardi sisse. Minule meeldib pruuni kaardimaterjali korral seegi eraldi valgele paberile kirjutada. Liimi tervitus kaardi sisse ja pane vajutuse alla kuivama. 

Valmista ette seemnepakikesed. See on lihtne. Võta rull toidukilet ja tõmba lauale umbes 30 sentimeetrit  lahti. Pane kaks kuhjakest seemneid kilele ja tõsta teine kileserv peale, nii et seemned jäävad kahekordse kile sisse. Toidukile kleepub omavahel kokku ja seemned jäävad mullikesena kahe kilekihi vahele. See seemnesaareke hakkabki hiljem "aknast" välja paistma. Lõika kaks taskut üksteisest lahti. Valge paber on pildil seepärast, et taskukesed omavahel käkki ei kleepuks.

Säti seemnetasku kaardipõhjale ja passita auguga kattekartong selle peale, nii et seemned paistaks ilusti "aknast" välja. Lõika vajadusel kileruudukest väiksemaks, nii et need mahuks ilusti kattekartongi alla. Kui soovid, võid kahe kartongi vahele veel enne seemnepaki installeerimist ilusa mustripaberi kleepida. Siis on kaarti ilus vaadata ka siis, kui saaja on seemned kaardist välja urgitsenud.

Jäta seemnepakk kaardipõhjale lesima, tõsta aknaga kattekartong üles ja keera teistpidi. Pane katte nurkadesse kahepoolse teibi tükid ning lisa üks ka kiletasku kinnihoidmiseks "aknaserva". Eriti mugav on seda tööd teha poes müüdavate kahepoolse teibi tükikeste või nn liimitäppidega. 

Keera "aknaga" kartong jälle õiget pidi ja aseta ettevaatlikult kaardipõhjale, nii et seemnetasku jääb kahe kartongi vahele. Kirjuta "akna" alla oma jõulusoov. 

Toredaid kaarditegusid ja põnevaid seemnepakke!


Teate. Ausalt. Pole nalja. 

Mine kasvõi endast välja. 

Kus on peod ja jõulupoodlus? 

Trill ja trall ja piparkooklus?

Kus on talv ja tuisumüha? 

Tahan klassikalist püha!

Kus on tunne? Olgu olla! 

Enne ei saa jõulud tulla.


Kas on tunne lihas? Luudes? 

Kõrvakäigus, ninauurdeis?

Uuri soolt ja tagapalgeid, 

ehk on tunne hoopis jalgeis?


Jõulupühad pole ost. 

Kingipakk või külakost.

See on tunne, aim ja olek, 

sooja hubasuse tulek,

rõõm ja tänu käidud teest,

mis kindlaim leida enda seest.


Imeilusaid enda seest leitud pühi soovides

Inga











Kommentaarid