Jaago talu väike roheline käsitööspaa 2021



7. ja 8. augustil tasub kõigil neil, kellele meeldib roheliselt mõelda ja tegutseda, sammud Jaagole seada. Sest just siis mõtlemegi siin rohelisi käsitöömõtteid ja teeme rohelisi käsitöötegusid- algab Jaago talu igasuvine käsitööspaa. Tule ka, oled väga oodatud!
Väikese rohelise käsitööspaa keskmes on mõtteviis, et elus ette tulevaid küsimusi võiks lahendada võimalikult väikese keskkondliku jalajäljega ja ressursse säästes. Nii lähevadki käsitööspaa tegevuses  käiku taaskasutusmaterjalid ja tegudeks vormuvad ägedad nutikad rohelahendused. Sel aastal näiteks õpime kangast mesilasvahaga niiskuskindlaks ja vähem pesu vajavaks töötlema, seame sisse keraamilise loodussäästlike pesuvahendite hoidiku majapidamistööde jaoks, õpime häid hetki märkama ja nendest rõõmu tundma, riputame pilte seinale ning teeme muretute päikeseliste päevade jaoks puhkusemeeleoluga pearäti. Teemade täpsema kirjelduse ja päevakava leiad altpoolt. 
Käsitööspaa osalustasu kahe päeva eest on 85 eurot, aga kui tood kaasa sõbra/sõbranna/ema/tütre või muu kaaslase, siis kahe peale kokku 160. Hinna sisse mahuvad materjalid ja juhendamine, viis kõhutäit meie toiduhaldjalt Tillu kohvikult ning ööbimine käsitööküüni ülakorrusel (oma magamisvarustus kaasa, esimesed registreerujad saavad broneerida kohaliku madratsi). Hea seltskond, roheline muru, lilleaed ja saunamõnud on kauba peale. Kümblustünni jaoks haara kindlasti kaasa rannariided ja käterätt.
Kui nüüd tunnedki, et see kõik on just Sinu jaoks, siis kirjuta e-kiri, saada sõnum või võta ühendust FB kaudu- nii saab nimi kirja ja koht kindlaks. Usu mind, see on just see, mida kahe pika ja veidra koroonahooaja järel vajad. 
Peatse kirjutamise-kohtumiseni!

Päevakava*

Laupäev, 7. august
Alates 11.00 Kohalejõudmine ja hoovõtt
12.00 Pildiaeg
13.00 Lõunane kõhupai
14.00 Saviaeg
18.00 Rätiaeg
19.00 Õhtune kõhupai
Alates 20.00 saun ja kümblustünn

Pühapäev, 8. august
9.00 Hommikune kõhupai
10.00 Pildiaeg
11.00 Vahaaeg
13.00 Lõunane kõhupai
14.00 Heade hetkede aeg, sabade aeg
Umbes 17.00 õhtune kõhupai ja nägemiseni-jätt

*Nii üsna umbkaudne ja muutustealdis

Loodussõbralike küürimisvahendite "jooksupoiss"
Jaago talu majapidamises kasutame juba mõnda aega puhastuspastade ja küürimiskeemia asemel põhiliste puhastusvahenditena soodat, äädikat, oliiviõliseepi ja sidrunhapet. Päris kõige jaoks need ei toimi, aga üllatavalt paljude asjade jaoks väga hästi. Siis sigines "peab-kindlasti-olema" varustusse sisalist heegeldatud nõudepesuküürits- übertõhus ja roheline. Koristamisel-puhastamisel-kokkupühkimisel on suureks abiks bambusest harjad ja auklikuks kulunud puuvillasokid. Ning aina rohkem hoian silma ja kõrva lahti säästlikumate põnevate lahenduste järele.
Et need abimehed aga alati teovalmis oleks, tunnen juba tükk aega puudust ühe mõnusa keraamilise organiseerija järele. Sellise, mis hoiaks haaramisperi lapi, harjad ja küüritsa, lubaks neil tõhusalt kuivada,  mahutaks sooda- ja sidrunhappepurgi ning oleks varustatud mõnusa sangaga, mille abil alus koos arsenaliga vajadusel sündmuste epitsentrisse toimetada. Ühesõnaga sellise "mitu-ühes-tüüpi" aluse järele, umbes nagu pildil näha (kniks ja pai Pinterestist leitud veebiallikale)

Saab tehtud! Sinul ja minul ka. Selliste torude, tuutude ja vahedega, nagu sul tarvis. Edaspidi on koristamise palju mõnusam, sest tegu pole mitte lihtsalt superpraktilise abilisega- ilus on ka!
   
Mesilasvahamähik
See on küll teema, mille kõik läbi-ja-lõhki nullkulutajad on juba raudselt läbi teinud, aga minu jaoks ilmus mesilasvahaga töödeldud kanga praktiline olemus tõelises käegakatsutavas ilus nähtavale alles hiljuti. Kõigepealt leidsin jõulupakist Mari Upcycle Studio megamõnusa mesilasvahaga töödeldud seljakoti, mis kasutuse käigus TÕESTI ei määrdu ning purjetab läbi meie mõlema elu meeldivalt rokavabana. Ning seejärel katsetasime vanadest toredatest sitsikangastest mesilasvahaga niiskuskindlaks muudetud toidumähikute valmistamist ja seegi töötas! 
Äkki on Sinuga ka nii- noh, et kuulnud justkui oled, aga muud mitte- sestap teeme asja üheskoos läbi. Edaspidi võid vahaga töödeldud kangasse keerata võileiva või kasutada seda külmkapis juustutüki värskena hoidmiseks, säilitada maitserohelist või katta kotletikaussi, aga võid ka oma aiapõlle või seljakoti niiskuskindlamaks ja mustust hülgavamaks töödelda. Lõppkokkuvõttes igatahes vähem pakkimiskilesid, plastkarpe, nõude- ja pesupesu. Võit-võit! Või isegi võit-võit-võit-võit....

Fotolõuend
Sul on hulk toredaid perefotosid ja sein, kuhu need riputada, aga vormistus jääb kuskile ebakindluse ja kättevõtmise piirimaile? Lükkame tagant! Õpetan Sind lihtsate ja fotostuudiost hulga soodsamate võtete abil pilte lõuendile kandma ning näitan lisaks veel mõnd ägedat viisi, et väljapanek eriti vingeks muuta.
Sinu poolt on ainult trükimõõtmetes pildifail, kõik muu on siin olemas!

Räbalaglämm rätik
Minu vanaema on mu mäletamise algusest saadik kandnud pearätti. Küllap olid selle juured nii meie rahvakulutuuris ja põlises tavandis (abielunaine katmata peaga ringi ei lidu), eestiaegses kasvatuses (daamil olgu pea kaetud) kui ka praktilises meeles (talitamis- ja igapäevatöid on lendlevate salkudega paha ja ohtlikki teha). Vanaemal oli rätte kümnete kaupa. Argi- ja pidupäevaks, lauta ja poodi minekuks. Kui vaja, võisime vanaemale alati sünnipäevaks räti kinkida- neid ikka kulus! Armsamad lausa aukudeni välja. Ja isegi täna, kus lehmalt enam virtsase sabaga vastu pead ei saa ega koorelahutajasse pats ei upu, on minulgi ikka rätik, buff või sall ümber juuste keeratud. Nagu vanaemal. Sest maaelu, päikeseilmade ja soojade hullavate suvetuulte juurde kulub pearätt alati ära- kaitseb päikesepiste, takuste juuste ja susapusade eest. 
Suvespaas valmiv pearätt on eriline- räbalaglämmi silmapaistev esindaja. Selleks kujundame kolmnurksele aluskangale erinevate kangatükikeste, pitside, tikkpistete ja paelte abil pilkupüüdva kangakollaaži- just sellise, nagu Su meeleolu, garderoob või sisetunne nõuab. Rätikumaterjal on meil siin olemas, aga soovi korral võta omalt poolt lisa- pisitillukestest looga tükkidest suuremate siilude, pitside ja paelteni välja. Üksainus soovitus on- materjal olgu naturaalne, nii on mõnusam. 

Püüa head hetked kinni
Lihtne öelda, aga proovi Sa ära teha, eriti kui elu on otsustanud aina Sinuga juhtuda. Vahepeal lausa nii suurelt, et millekski ei pruugi jõudu olla. Siis on abi ainult väikestest "samm-korraga" asjadest. Ma pakun Sulle ühe käegakatsutava ja üldse mitte esoteerilise välja- küll siis näed, mis vormis ja kuidas ;).

Kokkuvõtmiseks ja kohtuma utsitamiseks tsiteerin Sulle iseennast kaks aastata tagasi: 
Siin ja praegu saavad maailma muuta need, kes selles maailmas elavad. Kui kohe ja tervet maailma ei jaksa, siis tuleb pihta hakata kasvõi tasahaaval. Üks käsitööspaa korraga.
Näeme varsti?

Inga
Jaago talu perenaine


Kommentaarid