Väike jõulueelne käsitööspaa 11. detsembril- paras sigadus!



Ossa poiss, kus aeg lendab! Jaan sai alles läbi, viimased roosidki veel peenrast  tuppa toomata- ja juba hakkavadki jõulud paistma! 

Meil siin Jaagol on juba mitu aastat olnud kombeks jõulutundele hoogu lükata väikese jõulueelse käsitööspaaga. Täidetud ise tegemise ja loominguga, on jõuluspaa sedasorti päev, mis aitab Sul nii mõnegi kingipaki taha "tehtud"-linnukese korraldada ning jõulumeeleolu nagu möödaminnes enda seest üles leida. Oled väga oodatud sellest osa saama! Pikemaks lugemiseks kruti kogu tekst läbi, kiire ülevaade on aga siin ja kohe.

MIS? Väike jõulueelne käsitööspaa

KUS? Jaago talus

MILLAL? 11. detsembril 2021 kell 11.00-18.00

MIDA TEEME? Keraamilisi jõulupõrsaid, nutiabilist ja üllatusõpikat

MIS MAKSAB? Päeva osalustasu on 70 eurot, sisaldades materjale, savipõletusi, juhendamist ja kaht söömaaega. Kahekesi tulles (ema, tütre, sõbra või sõbrannaga) on osalustasu kahe peale 130. Natu soodsam niisiis ja ühine äge aeg on mõnus advendikingitus mõlemale!

KUIDAS OSA SAADA? Kirjuta e-kiri, saada sõnum või helista Ingale (5297919) ja pane end kirja. Kiirustamine ei tee paha, sest laua taha üleliia palju ei mahu. *


Pikemalt ja põhjalikumalt on nii, et sel aastal lootsin väga, et jõuluüritused koroona tõttu ära ei jää. Kui väga ma ei tahaks ka kinnitada, et teen jõuluspaad külla tulijate meeleolu jaoks ja hüvanguks, selgub, et see on oluline osa ka minu enda jõulutundest. Niisiis jäi eelmisel aastal tükk seda mõnusat meeleolu olemata.

Aga ära lase mu isekusel end häirida ;). Ühtlasi tähendab see seda, et püüan tõesti kõvasti täita päeva nii jõuluse tundega, kui vähegi võimalik- olgu see siis ruumikujunduse, toiduhaldjas Tillu pakutavate hõrgutiste, toredate teemade või mõnusa muusika abil!

Nagu ikka, teeme kõik, et jõuluspaa keskkondlik jalajälg oleks väikseim, mis olla saab. Seepärast lähevad käiku taaskasutusmaterjalid, keraamikaahju proovime käima panna võimalikult päikeselisel päeval ja kutsume sind üles Jaagole jõudmiseks transporti jagama. 

Jõuluspaa teemad on kaalukalt seotud meie omakultuuriga. Just parasjagu, et mitte üleni paduvillaseks ja rahvarõivatriibuliseks muutuda, aga et side pärimusega oleks tunda. Ja ühes sellega ka alal hoida ja säilitada. Mõnusas tänapäevases rütmis. 

Nii et siis läheb lahti?

JÕULUPÕRSAS

Selleaastane jõuluspaa peateema on ausalt öelda paras sigadus. Vaata ise, pildil on selgesti näha! No mis sa teed, kui põrsas pähe on trüginud! Kõigepealt ronis visandivihikusse. Siis trügis arvutiekraanile ja järgmise aasta kalendermärkmikku, mille fail peatselt saadaval on. Ja tagatipuks sõtkus oma sõrajäljed savisse ka. Nii saigi jõuluspaa esimeseks teoks keraamiline põrsas, mille võid omal valikul vormistada kausina või teha hoopis rahakassa- töö käik on mõlemal üsna samasugune.

Jõuluorikas ehk notsukujuline jõululeib pidi vanadel eestlastel laual olema kogu pühadeaja ja seda jõuluajal ära ei söödudki. Orikas kogus endasse erilise jõu ja väe, mis andis tulevaks aastaks külluse ning hoidis pere ja karja terve. Kuigi arvatakse, et algupäraselt on see komme üle võetud rootslastelt, levis tava aastasadade jooksul üle Eesti ning on seega tugevasti meie kultuuris sees. 

Priske põrsa kujund on mitmetes paikades viljakuse, hea õnne ja rahulolu sümbol, sobides seega jõuluaega nagu valatud. Ning kõigele lisaks on siga ka tänasel päeval ja tänaste teaduste valguses inimese jaoks tegija. Nimelt on põrsas meile geneetiliselt nii lähedane, et tema siseorganid sobivad inimesele siirdamisekski. Seda paistsid juba ammu enne geeniteadust aimavat meie esivanemad, kes nimetasid sealiha vennaihuks. 

Et ka Sinu ja Su lähedaste aasta tuleks külluslik, olgu siis seekord orikas olla! Seekord mitte aga leivataignast, vaid hoopis savist. Ise otsustad, kas võlud materjalist välja pühadeaegse notsukausi, kelle pontsakas kõht hoiab jõulumaiuseid või -pähkleid või siis hoopis küllust toova hoiupõrsa- tegemine käib üsna ühe valemi järgi. Põrsakauss on pühadeajal nii tarbeese kui ka dekoratsioon. Rahanotsu aga oma lustliku välimuse ja elutarga hoiakuga- ikkagi et kes väikest ei korja, see suurt ei saa- sobib hästi jõulukingiks. Valmis notsu on ühtaegu nii lustlik kui elutark, nii ilus kui praktiline ja toob kindlasti hea tuju  ja pühademeeleolu majja. 

P.S Ülaloleva põrsarea kaks viimast põrsabeebit on tulnud nelja- ja kaheksa-aastase näppude alt- nii tehtav töö ongi ;)! 


MÄHITUD NUTIABILINE

Teiseks teoks lahendan Sinu eest igikestva küsimuse, mida ometi kinkida meesterahvale või teismelisele, eriti siis, kui eelarve ei ole just kopsakas. Siis kipub asjaliku ja rõõmustava kingi tegemine olema eriti keeruline. 

Nutiajastul on mitmesuguste seadmete laadijaid igas majapidamises juba vaat et kilode jagu. Kui aga laadimisaeg käes, on ikka puudu! Küll kipuvad ära kaduma, küll lagunema, küll puntrasse keerduma, küll vahetusse minema. Et laadijat oleks lihtne leida ja eri seadmete omi üksteisest eristada, mähkisin mina oma juhtme puuvillase mulineega mõnusalt mustriliseks- just sellises tehnikas, millega vanasti vöösid ja sukapaelu sõlmati. Tugevalt üle punutud juhe on palju vastupidavam kui paljas plastisolatsioon ning naljalt ei kipu keegi seda ka tuuri panema või vale seadme otsa sättima. Muide, mähitud juhe ei lähe ka pooltki nii kergesti sõlme kui tavalised. Win-win-win!

Et Sul/kingisaajal juhtmest edaspidi päriselt ka kasu oleks, võta selle teema jaoks ise kaasa sobiva otsaga lihtlabane laadija, kellele uhke mustrilise kuue ümber punume. Aga samahästi võib sellise kasuka punuda pikendusjuhtmele või kasvõi laelambile!

ÜLLATUSÕPIKAS

Mis üllatus see õpikas oleks, kui kõik siin ära öeldud saaks! Sestap jäägugi üllatuseks, küll kohapeal näed. Selge on aga see, et tegu on jõuluse asjaga, kuidas ta muidu pühadespaa ideede hulka sattunud oleks!

Päevakava 11. detsembril:

Alates 11.00      Saabumise ja sissesättimise aeg

11.30                 Saviaeg

12.30                 Üllatusaeg

13.30                 Söömaaeg

14.00                 Saviaeg

16.30                 Nutiaeg

17.30                Söömaaeg

18.00                Teelesättimisaeg

Peatse kohtumiseni?

 *Koroona-ajal arvestame teadagi kõigi Eestis kehtivate turva- ja tervisereeglitega. Praegu tähendab see seda, et osaleda saab vaid lõpetatud vaktsiinikuuri või läbipõdemistõendiga. Maskeerumine on samuti igati soovitav!





Kommentaarid