Kahekojalise keraamika saviõhtud Jaago käsitöötalus

MIS? Jaago talu saviõhtu: keraamiline võitoos/ tikutoos
MILLAL? 12.04, 26.04, 10.05 ja 24.05
KUS? Jaago käsitöötalus Kurista külas
KELLEGA? Õpituba ootab Sind üksi või sõbraga, esmakordse või kogenud savihuvilisena
TULEMUS? Põnev "kahekojaline" keraamika või või (:)) tikkude jaoks
MIS MAKSAB? Kogu teema (kolm, vajadusel neli kohtumiskorda) osalustaks koos savi, glasuuride, põletuste ja juhendamisega on ühtekokku 60 eurot (kui tuled kaaslasega, siis kahe peale 110). 
KUIDAS OSA SAADA? Registreerumiseks saada e-kiri, FB-sõnum või helista 5297919. Siis on kindel et koht laua taga olemas ning savi ja teetermos ootavad ;). 

12. ja 26. aprillil ning 10. ja 24. mail kell 18.00 oled väga oodatud Jaago käsitöötallu- kohtume viimastel saviõhtutel enne suve. Seekord kutsun Sind "kahekojalisele" teemale- valmib keraamiline savinõu, mille kaks osa käivad justkui üksteise sisse: üks aluseks, teine kaaneks.  

Mu Vanamal (jah, nii kirjutangi, ilma e-ta) oli kombeks öelda, et või "om ull". Ühtepidi oli ull siis, kui oli suvi. Lillelise kaanega toosi sees seisev või läks teinekord õhtupäikeses lausa sulama- nii-nii kuum oli vakstuga kaetud laual, mis seisis õhtupoolse akna all. Aga külmkappi ka ei saanud panna, sest seal oli või teistpidi ull- kõva klotsi ei andnud kuidagi pehme saia peale (ja moosi või mee alla) määrida. 

Või tuli alati toosist ruttu ära süüa, sest juba paari päevaga kippus esialgne värske väljanägemine mitte nii isuäratava kollase pealiskihiga asenduma. Õnneks meil isu jagus ja võid kulus, aga mõnel päeval sai Lässi-koer priske võikihiga võileiva omale, sest seisnud või ei olnud enam maitsev. Oleks me siis teadnud, et  prantsuse võitoos lahendab probleemi! Küll me juba selle valmis teinuks!

Prantsuse stiilis võitoos aitab nimelt "ullu või" hoida toasoojalt määrimisvalmi ja värskena, nii et külmkappi ei ole tarviski.  Kuidas nii? Või käib topsi "kaaneosa" sisse. Oma füüsikaliste omaduste tõttu jääb sinna ilusti kinni ka siis, kui tops tagurpidi keerata. No ja keerataksegi, täitsa pea alaspidi! 

Alumisse topsipoolde valatakse kanget soolvett. Võiga pool vajutatakse allosale pähe, nii et soolvesi kerkib ülespoole, katab või ja tekitab õhukindla bakterivaba keskkonna, kus või püsib värske. Tadaa!

Sama valemi järgi on tehtud teinegi nutikas-ilus majapidamisnõu- tikutoos. Alumine toosipool hoiab tikke ja varustab vajaliku süütamispinnaga, ülemine kaitseb niiskuse eest. Eriti peen on niimoodi hoida tavalisest pikemaid kaminatikke- ilus ja praktiline ühekorraga!

Vot just säärased kahekojalised seekordsetel saviõhtutel plaanis ongi.  Saad valida, kumb anum Sinu vajadustega passib ja kumba teha soovid. Osalustasu on kogu teema peale 60 eurot ja sisaldab savi, põletusi, glasuure, tööriistu ja juhendamist. Kui tuled kaaslasega, on osalustasu kahe peale 110 eurot- meie siin Jaagol usume, et ühine aeg on oluline ja nii nügime Sind seda aega enda ja kallite jaoks võtma! 

Anna palun enne märku ka- nii teame materjali varuda. Selleks kirjuta jaagotalu@gmail.com, helista 5297919 (perenaine Inga) või saada sõnum. FB ja IG kaudu leiad ka muidugimõista üles!

Kommentaarid