Võrsealuste saviõhtud algavad 20. märtsil!

MIS? Keraamilised võrsete kasvatamise anumad

MILLAL? 20. märts- 1. mai, kolmapäeval kell 18.00

KUS? Jaago käsitöötalus

KELLEGA? Üksi või kaaslasega, esmakordse või ammuse savisõbrana

TULEMUS? Võrsete ja ideandite kasvatamiseks sobivad keraamilised vaagnad

MIS MAKSAB? 72 eurot kogu teema peale ja kaaslasega koos on soodsam!

No nüüd on küll kevade hõng õhus! Ja kõik klišeed koos sellega- kevadväsimus, suveigatsus, vitamiinipuudus ja muud. Mina tean, mis nende kõigi vastu aitab! Kasvata võrseid!

Idandid ja võrsed

Võrsete ja idude söömine ja kasvatamine on peale talve ideaalne viis vaimu virgutada ja keha turgutada. Esiteks külvab iga seemne idanemine (pun intended!) lootust ja rõõmu. Midagi on meil selle olematusest olevaks muutumise juures, mis annab alati uut indu, lootust ja värskust. Tibatilluke seeme- ja pauhti! järsku taim! Idandamine on aia loomine miniskaalal- külvad, hooldad ja lõikad kõik ühel minipinnal! Konti murdmata, suurt haritavat ala vajamata ja erioskusi omamata! Rõõmu ja põnevus on aga täpselt sama suured nagu mistahes aia puhul ning üldse mitte minimõõdus. 

Teiseks on idud ja võrsed supertoit! Seemnesse on loodus kaasa pakkinud hea stardikomplekti, mille toel tilluke tegelane suureks sirguda saaks. Sestap on idandid ja võrsed oluliselt toitainetihedamad kui täiskasvanud isendid. Hunniku tõendusartikleid leiad soovi korral veebist ise, aga võid ka lihtsalt enesetunnet usaldada. Küllap märkad, kui sööd.

Kolmandaks on idud-võrsed ülimaitsvad! Kevadine lihtne koduleivavõiku sulajuustu ja peotäie redisevõrsetega- ilus ja imemaitsev! Muud pole juurde vajagi, aga muidugi võid leiutada oma retsepte just oma maitse järgi.

Ja neljandaks on võrsed toidus imeilusad, värvikad ja silmale nauditavad. Peotäis võrseid salatisse- ja Su taldrik näeb välja, nagu oleks äsja peenest restoranist väljunud. 

Keraamiline võrsete kasvatamise alus

Kõige ülalöeldu valguses pole midagi imestada, et saviõhtu kevadteemana valmistame seekord kaanega savialuseid, mis teevad idandite ja võrsete kasvatamise imelihtsaks. Äge kaheosaline alus on disainitud just võrsete kasvatamise jaoks ning valmib nii algaja kui kogemustega savitaja käe all imelihtsalt- vaid kolme kohtumiskorraga. Kõik tööks vajalik ootab Sind Jaagol, võta vaid uudishimu ja valmisolek kaasa!

Võrsete kasvatamise töötuba

LISABOONUSENA paneme neljandal kohtumiskorral, 1. mail, valmis alusesse valiku erinevaid võrseid kohe kasvama ka. Selgeks saavad idandamise põhialused ja valmib lihtne idandipurk. Saviõhtule registreerujatele on see juba kauba sees- koos kõigega, mida vaja läheb- seemned, kasvumatid, oskused ja nipid.  

Siinkohal on hea tutvustada ja kiita kaht eestimaist ettevõtet, kes, kuigi nad seda ise ei aimanudki,  on mõlemad seekordse saviõhtuteema tõukajateks. Mõlemad ajavad ägedat Oma Asja, olid oma toodetega inspiratsiooniks ja teevad saviõhtu seekordse teema võimalikuks. 

Seemnete osas ulatab meile abikäe Pisirohe. Pisirohe Mariti ja Arturi jaoks on beebiroheline, võrsed ja idud südameasi ning heal meelel jagavad nad oma tarkust ja seemneid teistega ka. Marit oma rohelisekarbiga asjas minu ka üle mitme-setme aasta isutama, idutama ja võrsetama- no ja alusevajadus tuli siis kohe järele.
Muretu mullavaba võrsekasvatuse juures tulevad aga mängu Mää lambavillast taimetekid ja tüvekaitsed. Sander- Mää A ja O- mõtles need välja ja pakkus mulle küll teiseks otstarbeks, aga katsetades selgus, et sobivad suurepäraselt ka vingeteks biolagunevateks külvimattideks. 

Kuidas siis nüüd sellest kõigest osa saada? 
Anna palun oma tulekust ette teada meiliaadressil jaagotalu@gmail.com, helista telefonil 5297919, saada sõnum või kommentaar FBs või IGs. Osalustasu on kogu teema peale 72 eurot, aga sõbra või kaaslasega tulles 65 (ehk kahe peale 130)- ikka selleks, et seltsis oleks toredam ja segasem! Selles sisaldub kõik, mis aluse valmistamiseks ja esimeseks võrseaiaks vajalik- savi, glasuurid, põletused, tööriistad, juhendamine, seemned, kasvumatid ja uued oskused. Hea selts ja teejoomine väiksese nosimisega käib kauba peale. 

Kohtumise-kirjutamiseni!


Kommentaarid