Kastmispotipäev 27. aprillil- keraamilised ollad Jaago käsitöötalus!

Keraamika, savi ja kastmine

Savi- ja aiasõbrad pangu end valmis, sest 27. aprillil on Jaagol kastmispotipäev! See on päev, mis ühendab keraamika, loovuse ja rohelise mõtlemise ühtekokku. Valmistame nimelt meie omamaisest savist keraamilisi kastmispotte ehk ollasid. Hääldus, muide on "ooj-jah", niisiis on ees ootamas oijahhh-päev :). 

Seda nutikat ja lihtsat niisutussüsteemi on kasutatud juba aastatuhandeid. Maailma vanim põllumajadusalane käsiraamat, Fan Sheng-chih Shu kirjeldab maasse kaevatud savipottide abil taimede kastmist juba üle 2000 aasta tagasi. Ajaloolased on leidnud viiteid ollade kasutamisest Lõuna-Aafrikas, Aasias ja Ameerikas isegi kaugemast ajast, enam kui 4000 aastat tagasi. Kastmispotte kasutatakse tänaseni Iraanis, Indias, Brasiilias ja mujal. Sõna "olla" tähendab hispaania keeles tänaseni ümarat keraamilist savipotti, mida võidi kasutada nii toidu valmistamiseks, vedelike hoidmiseks kui taimede kastmiseks. 

Olla ongi glasuurimata savist ümara põhjaga potsakas nõu, mis kaevatakse maasse taimede vahele. Potti valatakse vett, mis füüsikaseaduste tõttu läbi poorse potiseina tasapisi pinnasesse imbub. Vett saavad poti ümber olevad taimed vastavalt vajadusele- kuiva mulla korral liigub niiskus potist välja, piisava niiskuse korral püsib potis. 

Mina katsetasin keraamilisi glasuurimata savipotte kastmiseks esmakordselt eelisel aastal. Olin pigem ettevaatlikult meelestatud, aga selgus, et asjata- need töötasid SUUREPÄRASELT! Taimed olid lopsakamad ja kopsakamad ning kastma pidi palju harvem. 

Iseäranis kasulikud on kastmispotid karvuhoone kõrgpeenardes ja minu ümmargustes rõngaspeenardes, kus muld kippus varem ikka kuivama.

Kui tahad täpsemalt teada, kuidas need potid töötavad, vaata siia. Sellest, mida kõike head ollad teevad, saad lugeda altpoolt.

Olla-päeva-kava

27. aprillil teeme kastmispoti nullist s.t savist alates valmis! Valmis saab kaks väiksemat toataime-poti-ollat või üks suur õuekonteineri-peenra-oma. Kui oma aias tööle paned ja saad aru, et vajad juurde, on Sul alati võimalus tulla ja lisa teha. Valmis ollad jäävad Jaagole kuivama ja põletusi ootama ning kätte saab need peale ahjuskäiku mõni nädal hiljem- just siis, kui on hea aeg hakata taimi õue istutama. 

Pihta hakkame 11.00 ja lõpetame umbes 16.00. Päeva sisse mahub lisaks keraamikale ühine hommikukohv ja mõnus lõuna. Lisaks saad ülevaate sellest, kuidas kastmispotte ikkagi maha panna, millega arvestada ja kuidas maksimaalset kasu saada. Aias teeme ka tiiru :)!

Oodatud on kõik, kel keraamika ja aed südames. Päeva osalustasu on 75 eurot, aga kui tuled koos  sõbra, sõbranna või muu kaaslasega, siis kahe peale kokku 140. Hakkama saavad kõik, nii algajad kui kogenud savisõbrad!

Kastmispotipäevale registreerumiseks kirjuta jaagotalu@gmail.com, helista 5297919 või saada sõnum või kommentaar Facebookis või Instagramis. 

Olla eelised aias ja toas

1. Hoiad kokku vett. Ollad on eri allikate andmetel vähemalt 50-70% efektiivsemad katmisvee kasutajad. Sõltuvalt pinnase sõredusest võib kastmisvesi mulda valades kaduda hetkega, ilma et taimejuured seda omastada jõuaksid. Savipotist imbub vesi juurteni piiskhaaval ja vaid siis, kui ümbritsev keskkond on kuiv.  

2. Ajasääst ja ajaplaneerimine. Kastmisvajadus väheneb- sa ei pea nii tihti  kastekannuga aias ringi liduma. Teiseks saad kastmist endale sobival ajal teha- kasvõi kuumal päeval lauspäikeses, mil tavakastmise jaoks on aurumine liiga intensiivne. Võid täita savipotid pilgeni ja minna rahulikult kolmeks päevaks kodust ära, ilma et Su taimed janu kannataksid.

3. Tasakaalustatud kastmine- olla annab välja just niipalju vett, kui vaja. Üle- või alakastmine ei ole võimalik, sest pinnas ja taimejuured saavad vee kätte vastavalt vajadusele- siis, kui muld muutub kuivaks.  

4. Vähem taimehaigusi. Säästlik kastmine aitab vähendada mitmete taimehaiguste, s.h seenhaiguste, jahukaste ja hallituse levikut. Vesi satub maapealsete taimeosade asemel täpselt sinna, kus seda vaja on- juurestiku juurde. 

5. Tugev juurestik. Tilk tilga haaval kastmine julgustab taimi võimsamat juurestikku kasvatama ja endale sobiva niiskuse suunas pürgima. Nii kasvavad olla-aias terved ja tugevad taimed.

6. Mitmekülgsus. Ollad sobivad nii juurikatele kui masuurikatele, nii lilledele kui lehtedele. Võid neid kasutada täiesti traditsioonilisel aia- ja avamaal, aga iseäranis hästi tulevad nende eelised välja kõrgpeenardes ja konteineristutustes.  

7. Mulla tervis. Ollad vähendavad vajadust mulda ja taimi kobestada, kabestada ja segada. Vähem sekkumist on parem mulla tervisele. Muld on alati parajalt niisutatud, mulla struktuur õhurikas ning mure ja mikroorganismid saavad segamatult oma kasulikku tööd teha. Miks ja kuidas? Loe lähemalt Charles Dowdingu kaevamisvaba aia kohta siit või Gabe Browni raamatust „Porist mullaks“. 

8. Keskkonnahoid. Savi on looduslik ja loomulik materjal. Erinevalt plastidest ja kiledest ei erita savipott pinnasesse kahjulikke aineid või ühendeid. Ära väsides või katki minnes võib selle loodusesse tagasi saata. 


Kommentaarid