Jaago sõprade ring 1. mail- miniroheline, võrsed ja idandid!

1. mail kell 18.00 süveneme Jaagol mõnusas seltskonnas võrsete ja idandite minimaailma. Selgeks saab beebirohelise külvamine, kasvatamine ja tarvitamine. Juttu tuleb seemnete hankimisest, sobivate tingimuste loomisest, heast kasvukeskkonnast ning turvalisest kasvatamisest. Valmib lihtne idandipurk. Iga osaleja külvab oma rikkaliku võrsevaagna, millega koju koos kasvama ning kasvatama minna ning jutu kõrvale kuulub tee, värske koduleib ja erinevat sorti võrsed.



Võrsete kasvatamise villane alus

Meie peres oli sel kevadel pisirohe pidevalt laual ja leival. Juhtus nimelt nii, et leidsin täitsa poolkogemata I-ME-LI-SE külvimatiks sobiva materjali- MÄÄ lambavillase puutüve kaitsekanga. Pikk pai, MÄÄ ja Sander! Vaatasin tüvekaitselinti ja uurisin kasutusjuhendit, kui ühtäkki tundus, et tüvede ümber mähkimise asemel võiks seda kasutada hoopis muuks. 

Käsitöölisena on villa omadused mulle tuttavad. Vill on õhurikas, suudab niiskust säilitada ja ära anda, on antibakteriaalne ja hingav. Taipasin, et kõik see on oluline ka idanevatele võrsetele ning seega peaks villalint mullavabaks võrsekasvatuseks sobima suurepäraselt. Proovisin ega pidanud pettuma. Tegelikult ületas lint kõik mu ootused! Võrsed kasvasid suurepäraselt. Pelgasin spetsiifilist lõhna, aga seegi mure oli asjata. 

Nüüdseks olen Mää lambavillalinte võrsete kasvatamiseks kasutanud kümneid kordi ja jagan seda tarkust heal meelel teistega ka. 

Osavõtupanus on sel õdusal õhtul 20 eurot. Siia sisse mahuvad seemned ja kasvumatid (saad koju varuga kaasa), idandipurgi materjalid, juhendamine ja jutud, värske leib, võrsebufee :) ja taimetee. Ühtlasi on tegu Jaago sõprade ringi talvehooaja lõpu- ning Jaago talu Targa aia hooaja algussündmusega. 

Kõik on oodatud, nii esmakordsed kui ammused, nii kogenud kui algajad Jaago sõbrad. Reistreerumiseks anna oma tulekus märku e-kirja-adressil jaagotalu@gmail.com, helista 5297919 või kirjuta sõnum või kommentaar FBs või IGs. 

4 põhjust, miks võrsed ja idandid on kasulikud

Minirohelise kasvatamine ja nosimine on peale talve ideaalne viis vaimu virgutada ja keha turgutada. See teeb rõõmu, nagu aiapidamine ikka. Idandamine on aia loomine miniskaalal- külvad, hooldad ja lõikad kõik ühel minipinnal! Konti murdmata, suurt haritavat ala vajamata ja erioskusi omamata!  

Teiseks on idud ja võrsed tõeline supertoit! Seemnesse on loodus kaasa pakkinud hea stardikomplekti, mille toel tilluke tegelane suureks sirguda saaks. Sestap on idandid ja võrsed oluliselt toitainetihedamad kui täiskasvanud isendid. 

Kolmandaks on idud ja võrsed lihtsalt väga maitsvad! Need sobivad võileivale, salatisse, erinevaid roogasid kaunistama ja maitsekamaks tegema...retsepte on sadu!

Ja neljandaks on võrsed toidus imeilusad, värvikad ja silmale nauditavad. Peotäis võrseid salatisse- ja Su taldrik näeb välja, nagu oleks äsja peenest restoranist väljunud. 
Nii et siis näeme varsti?





Kommentaarid