Kaabukausside saviõhtud algavad 24. jaanuaril

MIS? Keraamilised kaabukausid

MILLAL? 24. jaanuar-6. märts kell 18.00

KUS? Jaago käsitöötalus

KELLEGA? Üksi või kaaslasega ja esmakordse või ammuse savisõbrana

TULEMUS? Laia serva ja sügava keskosaga dekoratiivsed savist kausid

MIS MAKSAB? 18 eurot/kord ehk 72 eurot teema peale. Sõbraga koos on soodsam!

Kausid või kaabud?

Mul on aasta alguse saviõhtuteks niiiiiiii põnev idee, et mu enda  lausa sõrmed sügelevad seda teoks tegema! Savist kaabud! Või, noh, tegelikult küll kausid, aga täpselt nagu kaabud! Lihtsalt pastat serveerides või puuviljapüramiidi esitledes on kaabu suuga ülespidi, peas aga risti vastupidi. 

Eeskujuks said restoranis nähtud peenemat sorti laia servaga kausid, mida tuntakse vist pastakausside nime alt, aga millest ka püreesupp maitses imehästi. Suuremad säärased isendid sobivad lisaks igapäevakausiks olemisele ka puuviljavaagnaks või dekoratiivseks aluseks.

Kausi sügav keskosa, kus pasta või supp oma pesa leiab, põnev lai äär, millel maitseaineid või roadekoratsioone kõnnitada ning ütlemata praktiline kuju, mis võimaldab hunniku kausse kompaktselt virnastada- köögikunstniku unelmate kauss, ma ütlen! Tahaks justkui öelda, et tiba moodsa joonega, aga mine sa võta kinni, mis savimoes parasjagu on. Igal juhul sobib hästi nii meie maakoduga, aga kujutan säärast kaussi samahästi ette ka minimalistlikus linnakodus. 

Saviõhtute ajakava

Kui nüüd uudishimu peale tuli, siis mis muud, kui sammud Jaagole. Alustame, nagu ikka, kolmapäeval, seekord siis 24. jaanuaril kell 18.00. 

Kõigepealt valmib saviõhtul kipsvorm. Nullist, s.t kipsipulbrist alates ja just sellise kujuga, nagu ise soovid. Õpime kipsi ette valmistama, vormiks valama ja töötlema-viimistlema. 

Kipsvormi abil hakkame pärast savist kaabusid vorpima, aga hea vorm sobib muukski- vaasi, kera või mõne muu fassongiga kausi tegemiseks. Ägedalt dekoratiivne on ka, nii et ise otsustad, kas soovid enda oma pärast saviõhtuid koju kaasa võtta või jätad Jaagole järgmist savikorda ootama. 

Seejärel teeme savist valmis kausside servarõngad ning varustame nad paraja arvu kaabudega. Paneme detailid omavahel kokku ja lisame allservarõngad. 

Dekoor tuleb muidugimõista ka- reljeefne, sisse kraabitud või peale pandud, glasuuri abil erilistatud või lausa lagedaks saviks jäetud. Sedasorti vormiga sobivad kõik variandid. Eriti ägedalt annab seekord mängida kausi sügavama sisemuse ja laia serva kontrasti vahel, tuues seda kasvõi eri glasuuridega esile. Must ja valge? Tedremunakirju või kärekollane? Puha enda valida!

Registreeru kohe- siis mahud kindlasti!

Mina ise olen nüüd korralikult elevil! Loodan et Sina ka, aga kui elevust tekitab hoopis mõni enda idee, mis on ammu teostamist oodanud, siis muidugimõista võta see kaasa- teeme ära! 

Kokku kohtume vähemalt neljal ülenädalasel kolmapäeval- 24. jaanuaril kipsvormi tegemiseks ja savitöö ettevalmistusteks, 7.  veebruaril kahe kausitooriku detailide valmistamiseks, 21. veebruaril kokkupanekuks ja dekoreerimiseks ning 6. märtsil glasuurimiseks. Järele-aitamise-ja-pikemalt-mõnulemise-tunnid pole välistatud. Ja tegelikult ootab kevadel jätkuteemana samade kausside juurde üks põnev täiendusvõimalus ka ;).

Saviõhtu osalustaks on kogu teema peale 72 eurot ehk 18 eurot kord. Kahekesi tulles on lustakam ja soodsam ka, sest siis on osalustasu vaid 66 (ehk kahe peale kokku 132 eurot). See sisaldab nii kipsvormi valmistamise materjale ja tarvikuid kui kõike kahe kausi tegemiseks vajalikku: savi, glasuure, põletusi, töövahendeid, juhendamist ja pisikest nosimist tee kõrvale. 

Osalemise soovist anna palun teada. saada kiri (jaagotalu@gmail.com), sõnumvõi kommentaar FBs või IGs, helista, kirjuta või joonista- nii saan kipsikoti, savi ja küpsised valmis panna.

Nonõndaks, kaabudeni!

Kommentaarid